Cum sa-ti scrii CV-ul

Cum să-ți scrii CV-ul?

Indiferent de locul de muncă pe care îl ai, dacă lucrezi sau nu, dacă ești mulțumit de evoluția ta profesională sau pur și simplu dorești un prim job, trebuie să ai pregătit un CV (Curriculum Vitae). Acesta reprezintă descrierea, în general pe scurt, a profilului tău, profil ce conține următoarele:

A. Date de identificare (nume, oraș, țară + date de contact)

temporary/permanent staffing

B. Obiectivul (Ex: Să lucrez ca responsabil contabilitate primară; Doresc un loc de muncă part-time având în vedere că sunt student; Pe tot parcursul anului 2015 vreau să lucrez ca expert achiziții în Franța sau Germania)

C. Experiența profesională și educația (prima oară menționezi parcursul profesional, pornind de la cea mai recentă experiență, apoi studiile. În cazul în care nu ai mai lucrat poți trece la experiență stagiile de voluntariat pe care le-ai efectuat sau anumite proiecte ori campanii în care ai fost implicat. Dacă nu ai nici așa ceva, pur și simplu treci direct la secțiunea educație).

D. Cunoștințele pe care le ai (limbile străine sau instrumentele pe care le utilizezi bine – spre exemplu Microsoft Office sau programele pentru editare cum ar CorelDraw Graphics, programe de contabilitate precum WinMentor, Saga ș.a.m.d.)

E. Cursuri/Calificări

F. Observații (Hobby + 3-5 rânduri despre ceea ce consideri important în cariera profesională)

G. Alte mențiuni (Dacă este cazul. Ex: Am dizabilitate motorie dar pot lucra normal. Mă deplasez cu ușurință și pot utiliza rapid instrumentele de lucru.)

Important: Dacă dorești să lucrezi în țări din Europa sau vrei să aplici CV-ul în cadrul unor instituții europene este indicat să transmiți unul în format european (europass). Caută pe internet modele ca să ai exemplul în față. Dacă nu aplici la instituții europene sau dacă o companie (de stat sau privată) nu specifică să depui candidatura folosind varianta de CV europass atunci poți avea libertatea de a transmite ce varianta dorești. Vezi că regăsești template-uri (modele) chiar și în programul Microsoft Word.

Întrebări:

1. Câte pagini trebuie să aibă CV-ul?

Depinde și de experiența profesională pe care o ai. Dacă ai peste 10 ani experiență nu s-ar supăra nimeni dacă CV-ul ar avea în jur de 3-4 pagini, poate chiar 5. Dacă vorbim de experiență de la 0 la 5-6 ani de zile, indicat ar fi să te rezumi la 2-3 pagini. Nu există o regulă sau un articol legislativ care să-ți impună un anumit nr. de pagini, totuși încearcă să apelezi la echilibru. Spre exemplu când descrii responsabilitățile din cadrul anumitor locuri de muncă nu trebuie să menționezi tot ceea ce scria în fișa postului, extrage responsabilitățile principale. Știu… Poate acum zici că toate erau principale, fă totuși un efort și realizează o sinteză. Un angajator corect și cu simțul răspunderii își va da seama că atribuțiile tale au fost destul de diversificate și că oricum veți discuta despre acest aspect în cadrul unui interviu.

2. Cum să-mi descriu responsabilitățile?

La actualul sau la fostul loc de muncă, în stagiul de practică etc., încearcă nu doar să punctezi responsabilitățile ci să le și argumentezi. Adică nu spune doar ce faci, menționează și cum faci ceea ce spui că faci.

Ex:

Variantă neindicată: Centralizarea facturilor

Variantă indicată: Centralizarea facturilor utilizând programul Y (scrii ce program utilizezi)

3. Ce mai trec în afară de responsabilități?

Sub responsabilități poți trece realizările, succesele pe care le-ai avut. Poate ai îndeplinit anumite obiective înainte de termenul limită, poate ai crescut vânzările într-o anumită perioadă cu 15% mai mult față de o altă perioadă. Mai mult, poate ai coordonat un proiect sau ai propus o idee care a fost ulterior dezbătută și implementată. Menționează astfel de situații.

Ex (1): În noiembrie-decembrie 2013 am depășit cu 7% vânzările de cosmetice comparativ cu perioada septembrie-octombrie a aceluiași an.

Ex (2): Am propus participarea companiei la târgul de job-uri Angajări Magice. Ulterior participării, compania a angajat 7 persoane. Târgul s-a desfășurat în 29 mai 2012.

4. Ce font și ce caractere să utilizez în redactarea CV-ului?

Fontul pe care îl alegi trebuie să fie unul ușor de înțeles, de citit. Nu alege un font “cool” doar pentru că este super. Gândește-te și la cei care îți vor vizualiza CV-ul. Nu te recrutezi tu, altcineva va face acest lucru.

Caracterele pe care le vei utiliza, în funcție de font, pot fi între 10 și 12.

5. Ce fac dacă am schimbat foarte multe locuri de muncă într-o perioadă scurtă?

În acest caz, trece acele perioade pe care le poți descrie cel mai bine intervievatorului/angajatorului. Menționează experiențele unde ai muncit concret.

6. Chiar nu pot să fac CV-ul de 2 sau 3 pagini. Îmi ies cel puțin 7. La ce experiențe să renunț?

Concentrează-te să prezinți un rezumat și nu o arhivă. Sintetizează responsabilitățile, elimină una sau mai multe experiențe și le vei prezenta ulterior la interviu. Dacă îți este mai comod, la începutul CV-ului (la obiectiv) sau la sfârșitul acestuia (la secțiunea observații) poți menționa că ai 10 ani experiență în producție și astfel intervievatorul își va da seama, chiar dacă tu nu ai trecut toate locurile de muncă, că poți detalia într-o discuție toată experiența ta.

Dacă tot ești nelămurit, atunci realizează două CV-uri. Unul de 5–7 pagini (stufos) și unul de 2 sau 3 pagini (mai compact) și, în funcție de cum ți se pare compania unde vrei să te angajeziu sau în funcție de solicitările acesteia, transmiți o anumită variantă. Ar mai fi o soluție: Poți atașa ambele variante dar să specifici în e-mail acest lucru. Ai grijă, de asemenea, să denumești CV-urile:

Ex: CV Grigore Paul. Varianta Scurta.; CV Grigore Paul. Variantă lungă.

7. La secțiunea educație, ce este important să știu?

Faptul că poți menționa un proiect la care ai participat, disciplina favorită pe care ai studiat-o ș.a.m.d.

8. Ce hobby-uri să trec? Chiar este obligatoriu să spun ceva?

Dacă vrei nu scrii niciun Hobby. Ar fi preferabil însă să menționezi anumite lucruri pe care îți place să le faci. Nu trebuie neapărat să scrii că joci fotbal, că faci karaoke sau că adori să mergi în club. Orientează-te mai mult către activitățile educativ-sociale, precum: Cinema, concerte, lectură, dans etc.

9. Pun sau nu poză în CV?

Este opțiunea ta. Un angajator profesionist, în mod normal, nu caută CV-uri cu poză. Totuși, dacă dorești un loc de muncă în comunicare și marketing, resurse umane sau în vânzări ai un plus dacă CV-ul tău conține o poză. Vezi însă să nu fie una obișnuită cu tine în parc sau lângă bloc. Este recomandat să fii îmbrăcat la cămașă și într-un loc relativ simplu (la facultate, la masa de lucru, la birou etc.)

10. Ce altceva ar mai trebui să știu?

Ai grijă la ortografie și exprimare. Verifică CV-ul de mai multe ori înainte să-l transmiți.

11. Dacă mai am întrebări despre CV, unde îți pot scrie? s.botezatu@hrs-outsourcing.com

07.03.2016

Silviu Botezatu, Staffing Manager, HRS Outsourcing