Tinerii și piața muncii. Ce bariere întâlnim?

O problemă fundamentală cu care se confruntă majoritatea tinerilor îIMG_20151210_145254n ziua de azi este intrarea pe piața muncii. Vorbim de bariere instituționale, adică legi, reglementări care fac dificilă dezvoltarea activității antreprenoriale și afectează implicit și cererea de muncă, și bariere educaționale, unde o problemă în acest sens ar fi furnizarea incorectă, inegală a serviciilor educaționale.
O inițiativă de conștientizare a acestei probleme a avut-o CADI Eleutheria prin Conferința “Bariere instituționale și educaționale la intrarea tinerilor pe piața muncii”, conferință ce a avut loc pe 10 decembrie, 2015, la Hotel Minerva, Sala Hila.
Calitate vs. cantitate. În ceea ce privește bariera instituțională, Horia Terpe, director executiv CADI-Eleutheria, aduce în discuție problema cantitate versus calitate referitor la numărul legilor din România, împreună cu percepția greșită  prin care etatismul ar fi o soluție a problemelor actuale și indică necesitatea implementării unor  filtre care să aducă în mecanismul statului instituții de maximă calitate, instituții formale care să fie cât mai puține și cât mai concise.
Ineficiența ierarhiei. În cadrul mediului instituțional, ierarhia s-a dovedit ca fiind mai puțin eficientă decât s-ar fi dorit, provocând aglomerări decizionale. De aceea, luând exemplul guvernanței corporative, s-a dovedit a fi mult mai eficientă și rapidă luarea deciziei pe orizontală.
Sistem educațional ineficient. În clipa de față, problema educațională pornește de la un sistem formal de educație care nu este autentic și actualizat vieții de zi cu zi din afara sistemului de învățământ, ulterior, dezvoltându-se anumite bariere la intrarea pe piața muncii a tânărului absolvent. Problema nu pornește neapărat de la finanțarea sau pregătirea insuficientă a cadrelor didactice, ci de la standardizarea și uniformizarea acestui sistem, deși se pornește de la premisa că oamenii sunt diferiți, la fel fiind și nevoile lor (în acest caz, intelectuale).
Libera alegere. Potrivit ar fi ca fiecare individ să poată alege tipul de educație care i se potrivește, să nu se mai confrunte cu restrângerea propriilor alegeri. Libertatea individuală este o valoare fundamentală care, din păcate, încă nu și-a găsit posibilitatea de a fi aplicată pretutindeni, iar sistemul de notare, un sistem superficial, nu reflectă întotdeauna capacitățile unui tânăr.
Consilierea. Cât despre consilierea și orientarea în carieră, fenomenul este încă rudimentar, dar se caută integrarea acestuia în viața oricărui viitor absolvent. Informarea și evaluarea sunt elemente esențiale pentru dezvoltarea profesională, pentru depășirea unor bariere  precum șomajul, lipsa de satisfacție a domeniului de activitate, dificultăți de adaptare ș.a.m.d.
Piață a muncii diversificată. Pierre Garello, profesor de științe economice la Universitatea din Aix-en-Provence și director al Institutului pentru Studii Economice – Europa, abordează problema integrării pe piața muncii nu numai la nivel național, ci și internațional. O piață a muncii mai diversificată aduce beneficii ambelor părți: progres economic și social, posibilitatea de a asimila noi valori și cunoștințe, de a cunoaște noi culturi, productivitate mai mare, oportunități de specializare și de dezvoltare a competențelor, însă cel mai important lucru este inițiativa de a cunoaște cât mai mult și de a îmbunătăți ceea ce este al tău, dacă este posibil.
Determinare și acțiune. De reținut este faptul că aceste bariere se pot depăși. Cum? Prin folosirea abilităților noastre, prin acumularea  continuă de noi cunoștințe și experiențe, prin creativitate și adaptabilitate, iar de cele mai multe ori eșecul care apare la un moment dat va fi precedat de mai multe oportunități.
 
Teodora Udrea
Consultant Junior Resurse Umane și Comunicare
22.02.2016